Skip to main content

Located in southern Queens, the new 116th Precinct Station House is a part of the NYC Department of Design and Construction’s Design Excellence program. The station house is sited as a relational intermediary between neighborhood scales of residential and rail—and a physical connector for residents and the Rosedale Station entrance. It serves as an important social connector between law enforcement and the public, in the progressive, community-based policing model.

Located in southern Queens, the new 116th Precinct Station House is a part of the NYC Department of Design and Construction’s Design Excellence program. The station house is sited as a relational intermediary between neighborhood scales of residential and rail—and a physical connector for residents and the Rosedale Station entrance. It serves as an important social connector between law enforcement and the public, in the progressive, community-based policing model.

Creating Civic Connections through Public Engagement

The 116th Precinct acts as a civic connector socially through public engagement programming in the community room and with the creation of a new public open space, and physically with massing that opens up toward the public areas, and an enclosure treatment that dematerializes the traditional heavy facade of the precinct.

The 116th Precinct acts as a civic connector socially through public engagement programming in the community room and with the creation of a new public open space, and physically with massing that opens up toward the public areas, and an enclosure treatment that dematerializes the traditional heavy facade of the precinct.

A new community room anchors the corner of the building and serves as a prime programmatic element of the plaza. The room was design for maximum flexibility and transparency for the public.

A new community room anchors the corner of the building and serves as a prime programmatic element of the plaza. The room was design for maximum flexibility and transparency for the public.

A key siting strategy for this project is to locate the new building along the street and place the parking behind, shielded from public view. This move both gives the police station a presence along the street frontage, and protects the character of the residential streetscape and sidewalk from vehicular activity. Extending a single-story wing back to the LIRR embankment frames a new public plaza designed to encourage community interaction and engagement with the NYPD 116th Precinct team, as well as connect the neighborhood with the LIRR Rosedale station entrance.

A key siting strategy for this project is to locate the new building along the street and place the parking behind, shielded from public view. This move both gives the police station a presence along the street frontage, and protects the character of the residential streetscape and sidewalk from vehicular activity. Extending a single-story wing back to the LIRR embankment frames a new public plaza designed to encourage community interaction and engagement with the NYPD 116th Precinct team, as well as connect the neighborhood with the LIRR Rosedale station entrance.

Location
Queens, NY
Area
45,000 sf
Completion
2023
Clients
NYC Department of Design and Construction
New York Police Department
Recognition
AIA NY Exhibit: Reflecting on 15 Years of Project Excellence for New York City
View Project Facts
Location
Queens, NY
Area
45,000 sf
Completion
2023
Clients
NYC Department of Design and Construction
New York Police Department
Recognition
AIA NY Exhibit: Reflecting on 15 Years of Project Excellence for New York City
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×