Skip to main content

Located on Atlantic Avenue in Brooklyn’s East New York neighborhood, the addition to and transformation of this turn-of-the-century structure allows a growing non-profit to provide essential healthcare and social services in an underserved neighborhood.

The addition and gut renovation expanded existing operations on site from 9,000 to 45,000 square feet, allowing the Institute for Community Living (ICL) to create a one-stop-shop community health facility for mental and physical wellbeing. The design approach creates synergy between programs by consolidating ICL’s extensive existing outreach, mental health service, and family support into one facility and co-locating a new health center operated by non-profit partner Community Healthcare Network.

Located on Atlantic Avenue in Brooklyn’s East New York neighborhood, the addition to and transformation of this turn-of-the-century structure allows a growing non-profit to provide essential healthcare and social services in an underserved neighborhood.

The addition and gut renovation expanded existing operations on site from 9,000 to 45,000 square feet, allowing the Institute for Community Living (ICL) to create a one-stop-shop community health facility for mental and physical wellbeing. The design approach creates synergy between programs by consolidating ICL’s extensive existing outreach, mental health service, and family support into one facility and co-locating a new health center operated by non-profit partner Community Healthcare Network.

Then & Now

The three-story building is composed of two interlocking volumes legible from the exterior. The first is a two-story communal volume, expressed in a corduroy-like red brick pattern. Its form responds to the scale of the neighborhood, and its presence, solidity, and unique brickwork participate in a dialogue with existing structures surrounding the site. Atop this sits a two-story office volume, distinct from the lower volume by its setback, materiality, and its size and rhythm of fenestration.

The three-story building is composed of two interlocking volumes legible from the exterior. The first is a two-story communal volume, expressed in a corduroy-like red brick pattern. Its form responds to the scale of the neighborhood, and its presence, solidity, and unique brickwork participate in a dialogue with existing structures surrounding the site. Atop this sits a two-story office volume, distinct from the lower volume by its setback, materiality, and its size and rhythm of fenestration.

East New York Health Hub’s interior celebrates the industrial architectural attributes of the existing context and the contrast of the modern addition. Polished concrete floors contrast with bold colors throughout the spaces, creating energetic and inspiring public gathering spaces for the clients and community. The industrial character is the framework for the interior design inspiration—exposed brick and large arched openings enhance the charm of the open office spaces. The furniture is brightly hued and low, when possible, allowing open views throughout and luminous contrasts of color against the concrete and brick.

East New York Health Hub’s interior celebrates the industrial architectural attributes of the existing context and the contrast of the modern addition. Polished concrete floors contrast with bold colors throughout the spaces, creating energetic and inspiring public gathering spaces for the clients and community. The industrial character is the framework for the interior design inspiration—exposed brick and large arched openings enhance the charm of the open office spaces. The furniture is brightly hued and low, when possible, allowing open views throughout and luminous contrasts of color against the concrete and brick.

Large and varied openings, directed toward both the community and the facility’s garden, along with skylights above client circulation, enhance the connections between the individual, community, and nature. Work and meeting spaces are clustered around the perimeter of the building, with enclosed support spaces and offices (with glazed storefront walls where privacy is not required) at the building’s interior core. The ample natural light also creates a therapeutic and calming environment.

Large and varied openings, directed toward both the community and the facility’s garden, along with skylights above client circulation, enhance the connections between the individual, community, and nature. Work and meeting spaces are clustered around the perimeter of the building, with enclosed support spaces and offices (with glazed storefront walls where privacy is not required) at the building’s interior core. The ample natural light also creates a therapeutic and calming environment.

Location
Brooklyn, NY
Area
45,000 sf
Completion
2018
Clients
Institute for Community Living
View Project Facts
Location
Brooklyn, NY
Area
45,000 sf
Completion
2018
Clients
Institute for Community Living
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×