Skip to main content

To improve the academic and social environment of the Joel Braverman High School, the Yeshivah of Flatbush embarked on a multi-year, multi-phase master plan 50 years after the inauguration of their original building. This ambitious plan includes a complete physical renovation of the existing buildings and the addition of much-needed new space—all constructed while the school is operational on site. This phased renovation and expansion not only upgrades the existing spaces but also introduces new curriculum elements including: flexibly, right sized classrooms; new public assembly areas; small group instruction spaces; and expanded arts, music, and athletic spaces.

To improve the academic and social environment of the Joel Braverman High School, the Yeshivah of Flatbush embarked on a multi-year, multi-phase master plan 50 years after the inauguration of their original building. This ambitious plan includes a complete physical renovation of the existing buildings and the addition of much-needed new space—all constructed while the school is operational on site. This phased renovation and expansion not only upgrades the existing spaces but also introduces new curriculum elements including: flexibly, right sized classrooms; new public assembly areas; small group instruction spaces; and expanded arts, music, and athletic spaces.

The first phase included the renovation of the lobby and 5,700 sf auditorium. The second phase transformed a former pool into a new auxiliary gym. This below-grade, double-height, multi-purpose facility is also used as an assembly space.

The first phase included the renovation of the lobby and 5,700 sf auditorium. The second phase transformed a former pool into a new auxiliary gym. This below-grade, double-height, multi-purpose facility is also used as an assembly space.

The third phase connected the existing building to a new three-story addition through a sky-lit passageway, or student commons, now the heart of the new campus. The commons serves as the central information hub and provides informal space for studying and gathering. The new addition also offers an expanded library, a new Beit Midrash, and a new café and courtyard.

The third phase connected the existing building to a new three-story addition through a sky-lit passageway, or student commons, now the heart of the new campus. The commons serves as the central information hub and provides informal space for studying and gathering. The new addition also offers an expanded library, a new Beit Midrash, and a new café and courtyard.

The Heart of The Campus

The physical and psychological heart of the expanded campus, the addition serves as an information hub for the entire school. A new 2,350 sf skylit passage bridges the new with the old, doubling as a student commons and providing students space for studying and socializing between classes.

The physical and psychological heart of the expanded campus, the addition serves as an information hub for the entire school. A new 2,350 sf skylit passage bridges the new with the old, doubling as a student commons and providing students space for studying and socializing between classes.

Beit Midrash

An important place of both study and prayer, the double-height Beit Midrash is designed to emphasize the dual nature of the program. With a grand stone Ark located at its center, the room’s lower region is rung by custom bookshelves, containing literature to aid in the study of the Torah. Above the texts, the walls open up to a 15-ft high curtainwall, culminating in a dramatic ceiling. This custom, digitally-designed, CNC-fabricated draped-wood canopy references the huppah and the tent of Abraham.

An important place of both study and prayer, the double-height Beit Midrash is designed to emphasize the dual nature of the program. With a grand stone Ark located at its center, the room’s lower region is rung by custom bookshelves, containing literature to aid in the study of the Torah. Above the texts, the walls open up to a 15-ft high curtainwall, culminating in a dramatic ceiling. This custom, digitally-designed, CNC-fabricated draped-wood canopy references the huppah and the tent of Abraham.

The exterior envelope of the existing building will be replaced in the fourth phase, providing a physical upgrade and a revitalized identity. Following the restoration of the façade, phase five will address renovations of each floor of the existing building that houses classrooms, faculty offices, and the school’s main gymnasium.

The exterior envelope of the existing building will be replaced in the fourth phase, providing a physical upgrade and a revitalized identity. Following the restoration of the façade, phase five will address renovations of each floor of the existing building that houses classrooms, faculty offices, and the school’s main gymnasium.

Location
Brooklyn, NY
Area
Total: 125,000 sf
Existing: 95,000 sf
Addition: 30,000 sf
Completion
Master Plan: 2013
Phase 1: 2013
Phase 2: 2015
Phase 3: 2018
Phase 4: 2022
Clients
Yeshivah of Flatbush
View Project Facts
Location
Brooklyn, NY
Area
Total: 125,000 sf
Existing: 95,000 sf
Addition: 30,000 sf
Completion
Master Plan: 2013
Phase 1: 2013
Phase 2: 2015
Phase 3: 2018
Phase 4: 2022
Clients
Yeshivah of Flatbush
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×