Skip to main content

The Cordish Family Pavilion occupies a pivotal location at the Lenz Tennis Center at Princeton University. As much an indoor space as an outdoor space, the new pavilion was designed in the spirit of tennis. It’s simple, precise lines reflect the geometries of the courts, and the elegance of the game.

The Cordish Family Pavilion occupies a pivotal location at the Lenz Tennis Center at Princeton University. As much an indoor space as an outdoor space, the new pavilion was designed in the spirit of tennis. It’s simple, precise lines reflect the geometries of the courts, and the elegance of the game.

The two-level facility transforms the eight varsity competition courts into a space with its own identity. The structure, open to and focused on the courts, allows spectators to comfortably view and enjoy matches. A 3,700 square foot covered observation deck, the building’s central feature, becomes an extension of the main meeting room and public bleachers as well as a vantage point to view the surrounding campus. An external stair and ramp along with handicapped accessible paths are integrated into the landscape and connect the upper and lower levels of the pavilion. Supported by slender steel columns, the dynamic volume appears to hover over the tennis courts.

The two-level facility transforms the eight varsity competition courts into a space with its own identity. The structure, open to and focused on the courts, allows spectators to comfortably view and enjoy matches. A 3,700 square foot covered observation deck, the building’s central feature, becomes an extension of the main meeting room and public bleachers as well as a vantage point to view the surrounding campus. An external stair and ramp along with handicapped accessible paths are integrated into the landscape and connect the upper and lower levels of the pavilion. Supported by slender steel columns, the dynamic volume appears to hover over the tennis courts.

"It’s refreshing to see a simple program like that of the tennis pavilion, transformed into a jewel of a building. Building organization, choice of materials and elegant detailing combine to turn a simple program into a center court centerpiece.”
— Reed Voorhees AIA, Recreation Management Award Juror

On the pavilion’s upper level, varsity coaches’ offices and a glass-enclosed team meeting room overlook the courts. A masonry enclosure on the lower level burrows into a small hill and houses locker rooms, mechanical systems, and storage space.

To illustrate more of the intricate details of the pavilion, its overhanging zinc roof slopes back and folds down to become the rear wall, wrapping the wood interior. Finely detailed gusset plates complement the warm tone of the wood with a cool industrial accent. Steel cable railings maintain open views and sense of lightness.

On the pavilion’s upper level, varsity coaches’ offices and a glass-enclosed team meeting room overlook the courts. A masonry enclosure on the lower level burrows into a small hill and houses locker rooms, mechanical systems, and storage space.

To illustrate more of the intricate details of the pavilion, its overhanging zinc roof slopes back and folds down to become the rear wall, wrapping the wood interior. Finely detailed gusset plates complement the warm tone of the wood with a cool industrial accent. Steel cable railings maintain open views and sense of lightness.

Location
Princeton, NJ
Area
7,500 sf
Completion
2011
Clients
Princeton University
Recognition
BSA—Education Award
Recreation Management—Innovative Architecture & Design Award
SARA National—Design Award of Merit
View Project Facts
Location
Princeton, NJ
Area
7,500 sf
Completion
2011
Clients
Princeton University
Recognition
BSA—Education Award
Recreation Management—Innovative Architecture & Design Award
SARA National—Design Award of Merit
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×