Rising nearly 70 feet along the Hudson River at the intersection of Canal Street and West Street, this highly visible structure houses 5,000 tons of salt. The Salt Shed’s faceted planes enliven the reinforced concrete enclosure. The structure tapers toward the bottom, creating more pedestrian space. The Salt Shed’s solid, crystalline form acts as a counterpoint to the diaphanous, scrim-like façade of the Manhattan 1/2/5 Garage, directly across Spring Street to the north. Dattner Architects and WXY Architecture + Urban Design collaborated during schematic design of the Salt Shed.

 

AWARDS

AIA National COTE Top Ten Award
AIA New York Architecture Honor Award
AIA New York State Design Award for Excellence
Art Commission Design Award
Best New Building—Municipal Arts Society (MAS) MASterworks Awards
CIB Roger H. Corbetta Award, Public Works
Outstanding Project—Delaware Valley Association of Structural Engineers
SARA NY Design Award for Sustainability
Best of NYC Award, Best of Culture: Best Warehouse — Village Voice

Back to List