Skip to main content

Located at the Bronx High School of Science, the Stanley Manne Research Institute is a new state-of-the-art research building named after, and generously funded by, Bronx Science alumnus Stanley Manne. This university-level facility will allow high school students from across the Bronx to conduct long-term experiments, preparing them for college or professional settings.

Located at the Bronx High School of Science, the Stanley Manne Research Institute is a new state-of-the-art research building named after, and generously funded by, Bronx Science alumnus Stanley Manne. This university-level facility will allow high school students from across the Bronx to conduct long-term experiments, preparing them for college or professional settings.

The building houses three multidisciplinary labs, a walk-in cold room, tissue culture room, microscopy room, sterilization room, animal room, and a multi-purpose room for special events. Like a professional lab, spaces are modular and flexible, as equipment and science requirements change over time. Each lab is served by a computational room for group meetings, lectures, and experiment data review.

Offering summer study programs and faculty mentorship opportunities, the Manne Institute will also enable promising students from Bronx Science and other area public high schools additional advanced research opportunities in Microbiology, Animal Behavior, and Genetics.

The building houses three multidisciplinary labs, a walk-in cold room, tissue culture room, microscopy room, sterilization room, animal room, and a multi-purpose room for special events. Like a professional lab, spaces are modular and flexible, as equipment and science requirements change over time. Each lab is served by a computational room for group meetings, lectures, and experiment data review.

Offering summer study programs and faculty mentorship opportunities, the Manne Institute will also enable promising students from Bronx Science and other area public high schools additional advanced research opportunities in Microbiology, Animal Behavior, and Genetics.

Although its footprint is modest in size, the research center is a highly visible place-making addition to the school campus. Along with the much larger main building, it completes the outdoor courtyard where students gather between classes. The lab is visible from all sides, and subtle offsets in the massing and screening of the roof top mechanical plant give each façade a unique visual proportion and contextual relationship. The building is conceived as a precise, finely detailed scientific object.

The façade is composed of tightly spaced, fiber-reinforced concrete panels, punctuated by modular openings that respond to the compact and rational laboratory plans. The three-dimensional panels will cast changing and dynamic shadows on the façade over the course of the day. Bright green brick accents representing the school color mark the entrances and line the main stair and lobby.

Although its footprint is modest in size, the research center is a highly visible place-making addition to the school campus. Along with the much larger main building, it completes the outdoor courtyard where students gather between classes. The lab is visible from all sides, and subtle offsets in the massing and screening of the roof top mechanical plant give each façade a unique visual proportion and contextual relationship. The building is conceived as a precise, finely detailed scientific object.

The façade is composed of tightly spaced, fiber-reinforced concrete panels, punctuated by modular openings that respond to the compact and rational laboratory plans. The three-dimensional panels will cast changing and dynamic shadows on the façade over the course of the day. Bright green brick accents representing the school color mark the entrances and line the main stair and lobby.

The sophistication of the building’s scientific infrastructure is matched by its sustainable design. Based on the International Institute for Sustainable Laboratories benchmarking, the project’s Energy Use Intensity is expected to be 70% of typical laboratory buildings, and 10% savings over NYC Energy Code baseline. The building’s systems are entirely electric and will make the laboratory operations carbon neutral through purchase of power from renewable resources. As a result, the project is anticipated to meet New York City’s stringent carbon emission goals of having net-zero emissions by 2050.

The sophistication of the building’s scientific infrastructure is matched by its sustainable design. Based on the International Institute for Sustainable Laboratories benchmarking, the project’s Energy Use Intensity is expected to be 70% of typical laboratory buildings, and 10% savings over NYC Energy Code baseline. The building’s systems are entirely electric and will make the laboratory operations carbon neutral through purchase of power from renewable resources. As a result, the project is anticipated to meet New York City’s stringent carbon emission goals of having net-zero emissions by 2050.

Location
Bronx, NY
Area
11,000 sf
Completion
2022
Clients
Bronx High School of Science
Recognition
ENR—Best Regional Project Award
The Architect's Newspaper—Editor's Pick, Education: Kindergarten, Primary, High School
View Project Facts
Location
Bronx, NY
Area
11,000 sf
Completion
2022
Clients
Bronx High School of Science
Recognition
ENR—Best Regional Project Award
The Architect's Newspaper—Editor's Pick, Education: Kindergarten, Primary, High School
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×